Skip to main content

U luksuznom staračkom domu Rehab Senior, smeštenom u idiličnom ambijentu obronaka Kosmaja, prelom butne kosti kod starijih osoba tretira se sa posebnom pažnjom i stručnošću. Ovaj dom nudi visokokvalitetne uslove smeštaja i rehabilitacije, slično banjskim centrima, što omogućava brz i efikasan oporavak pacijenata.

Prelom butne kosti kod starijih osoba je čest i ozbiljan problem koji zahteva hitnu medicinsku intervenciju i dugotrajan oporavak. Ovaj tip povrede često rezultira iz kombinacije slabljenja kostiju usled starenja i povećanog rizika od padova. U starijoj dobi, smanjenje hormona kao što su estrogen i testosteron dovodi do smanjenja gustine kostiju, što kosti čini podložnijim lomovima. Osim toga, faktori kao što su slabiji vid, sporiji refleksi i korišćenje lekova koji mogu izazvati vrtoglavicu ili pospanost dodatno povećavaju rizik od pada.

Kako prepoznati prelom butne kosti?

Prelom butne kosti kod starijih osoba može imati ozbiljne posledice i zahteva brzu medicinsku intervenciju. Postoji nekoliko ključnih znakova koji mogu pomoći u prepoznavanju ove vrste povrede:

  1. Intenzivan bol- Prelomi butne kosti obično izazivaju vrlo jak bol koji se može pogoršavati pri pokušajima pokreta ili dodira. Bol može biti lokalizovan u području preloma, ali se često širi i na okolna područja.
  2. Nemogućnost kretanja ili oslanjanja na nogu-Ako povređena osoba nije u mogućnosti da ustane ili se osloni na nogu, to može biti jasan znak preloma. Ovakav simptom zahteva hitan medicinski pregled.
  3. Deformitet i nenormalan položaj noge- Ukoliko se noga čini kraćom ili je postavljena pod neobičnim uglom, to može ukazivati na dislokaciju kosti ili prelom. Ponekad povređena noga može izgledati izvrnuto ili abnormalno savijeno u odnosu na normalan položaj.
  4. Vidljivi otok i modrice- Nakon preloma, područje oko povređenog dela obično brzo otekne. Takođe, mogu se razviti modrice kao rezultat krvarenja ispod kože.
  5. Protruzija kosti- U slučaju otvorenih preloma, fragmenti kosti mogu probiti kožu i biti vidljivi. Ovo je izuzetno ozbiljna situacija koja zahteva trenutnu medicinsku intervenciju da bi se smanjio rizik od infekcije.
  6. Zvučni simptomi pri povredi- Ponekad, u trenutku preloma, osoba može čuti zvuk pucanja ili krckanja.

Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma nakon pada starije osobe, neophodno je što pre kontaktirati hitnu pomoć. Prelomi butne kosti zahtevaju profesionalnu medicinsku obradu, često uključujući rendgenski snimak za potvrdu preloma i određivanje njegove tačne lokacije i obima. Osim toga, brza reakcija i adekvatna medicinska pomoć su ključni za efikasan oporavak i minimiziranje dugoročnih posledica preloma.

 

Leave a Reply